A szülés utáni regenerációról gyógytornász szemmel 2. rész – a császár világa

A császármetszést a legtöbb nő nem maga választja. Gyakran mondják az anyáknak vigasztalásképpen, hogy gondoljon arra, hogy így legalább mindenki egészséges, hogy az a heg egy jó heg, mert ott adott életet a babájának. Dee a legtöbb nőt ez nem vigasztal meg teljes mértékben.

Így ha a heggel dolgozunk, akkor figyelembe kell vennünk, hogy minden heg mögött van egy történet  és egy megélés, ami befolyásolhatja a heg elfogadását, gyógyulását.

Miért kell a heggel foglalkozni?

Gyakori, hogy a hegszövet láthatóan máshogy viselkedik, másként mozog (vagy gyakran nem mozog), mint az érintetlen bőrfelület. Ha a hegszövet nem mozog jól, esetleg megváltozott a környék érzékelése és még a heg viselője is védi (általában akaratlanul) a heg területét, fél újra úgy mozogni vagy csak egyszerűen nincs elegendő ideje foglalkoznia magával, akkor a hegszövet akár távolabbi panaszokat is okozhat.

Erre egy hasonlattal szeretnék rávilágítani: ha egy kötött pulóver ujjából kihúzódik a szál, akkor nem csak a szálhúzódás kis területén mozog máshogyan a pulóver, hanem viselése közben az egész karban érezhető egy furcsa, feszülő érzés.

A császármetszés során kb. 9 rétegnyi szövetet vágnak át vagy húznak szét, de csak 2 vagy 3 rétget varrnak össze. A többi réteg spontán gyógyul. De nem is a varrott rétegek száma számít most igazán, hiszen annak megvan a maga orvosi oka. Az a sok sérült réteg gyógyul valahogyan. Ha nem tudunk megfelelően pihenni ÉS megfelelően mozogni (mert a regeneráció és a sok-sok mozgás is szükséges), ha nem fogyasztunk elegendő folyadékot és megfelelő minőségű tápanyagot, akkor ez a szövet könnyen válik rugalmatlanná, feszessé. A pulóveres hasonlatra gondolva és a test kötőszövetes rétegeit ismerve elárulhatom, hogy akár térdfájdalmakhoz is vezethet egy rosszul mozgó, rugalmatlan császárheg.

Ezért fontos a heget karbantartani, elérni a megfelelő hidratáltságot, mozgékonyságot.

A hegkezelésnek van egy lelki aspektusa is. Ha úgy érzed, még nem állsz készen rá, hogy foglalkozz vele, akkor nem benned van a hiba. Negatív érzéseid ellenére a hegkezelés akár segíthet is a történtek elfogadásában, ahogy közelebb kerülsz a heghez.  

Mi az a hegkezelés?

A hegkezelés kifejezetten egyszerű, de érdemes szakember segítségét kérni, hogy egy teljes funkcionális állapotfelmérés után a Neked megfelelő gyakorlatokat megtanulhasd, és azt jól felépítve otthon is alkalmazhasd. A hegkezelésnek vannak szintjei. Nem lehet sem túl korán, sem túl későn elkezdeni foglalkozni a heggel. Akár pár héttel vagy akár hónapokkal a szülés után is érdemes figyelni rá. Magában a kezelési folyamatban pedig természetesen először finomabb fogásokat végzünk, később pedig akár mélyebb fogások is segíthetnek.

A kezelés során változatos ingereket használunk, először a hegtől távolabb, afféle bemelegítésként a szövet számára, majd a heg közelében, és végezetül közvetlenül a hegen is. Mobilizálunk, keringést javítunk, hidratálunk, és együtt örülünk, ahogy lazul, változik, gyógyul a heg.

Örökké kezelnem kell?

A folyamat alapvetően nem túl időigényes, bár egy anyának minden perc számít. Egy jó állapotú heget nem kell tovább kezelgetni, matatni, mert megfelelő életmóddal a test ugyanúgy képes mozgásban tartani a hegszövetet, mint bármely más szövetféleséget. Minden esetben megpróbálunk változtatni az életmódon, az otthoni rutinon. Pár apró változtatás is nagyszerű hatással lehet a hegre.

Honnan tájékozódhatok még?

Szeretettel ajánlom a Császárvonalat, ami a legjobb weboldal és applikáció a témban. A Császárvonalat szakemberek alkották, rengeteg szakmailag hiteles cikkel, videótárral gyakorlatokról, kezelésről.

Ők adtak ki egy szuper könyvet a témában: Hegmesék

illetve legújabb könyvük a VBAC-titok.

Hogyan kezdjek bele?

Jelentkezz állapotfelmérésre, vagy válaszd valamelyik szülés utáni regeneráló programomat: AnyaTorna és AnyaGyógyító kezelés császár után!

Ha több infóra van szükséged, látogass el ide!

Kövess facebook-on is!

A borítófotó forrása: csaszarvonal.hu

Gazda Eszter

gyógytornász-fizioterapeuta

+3630 552 3296

info@babatornasz.hu