Bébikomp – látszólag barát, de hosszú távon ellenség

Színes, villog, zenél, a gyerek imádja és végre valami leköti, ráadásul még mozogni is tud vele. Sok felnőtt gondolkodik így erről a színes kis cselszövőről, a bébikompról. Bár látszólag könnyebb bébikomppal a szülők és a gyerek élete, ez csak rövid távú, pillanatnyi könnyebbség. Hosszú távon rengeteg nem kívánt hatása van, amit jobb elkerülni. Íme, a gyógytornász szemével:

Kórosan befolyásolja a mozgásfejlődést

A jól fejlődő gyerek előbb vagy utóbb meg fog tanulni járni, ehhez azonban végig kell haladnia az összes mozgásfejlődési fázison, ami nem csak azért fontos, hogy összeszedje a pókhálót az ágy alatt. A mozgásfejlődési szakaszokon keresztül sajátítja el a legfontosabb ismereteket a világról, amivel leteszi a későbbi, sokkal bonyolultabb és összetettebb készségek alapját: nem csak a játszótéri mókákról van itt szó, hanem az alapvető összefüggések megismeréséről, a saját testhatárainak, testképének kialakításáról és olyan mentális tanulási folyamaton megy keresztül, ami nélkülözhetetlen a későbbi iskolai boldoguláshoz is. Sokan csak a mozgásfejlődést látják a forgás, kúszás, mászás mögött, valójában azonban a mászás kimaradása nem csak a mászó mozgás hiánya miatt fontos. A mászással olyan agyi kapcsolatokat alakítanak ki, amelyek a későbbiekben nélkülözhetetlenek és ahogy telnek az évek, nehezebb pótolni őket.

Kórosan befolyásolja a csontfejlődést

Mindig van oka, ha egy gyerek életkora szerint nem ott tart, ahol az elvárható lenne. Nincs lusta gyerek, de az elmaradás nem jelenti azt, hogy feltétlenül valami nagy gond van. Aki még nem áll fel egyedül, annak a csontozata sem áll még készen az állásra. A járást, amit a bébikomp helytelenül imitál, egy sor fontos lépésnek kell megelőznie, ennek hiányában a fejlődési folyamat felborul: szükséges hozzá megfelelő izomzat az alsó végtagokban, a gerincben, a karokban, kell hozzá megfelelő fejkontroll, állási egyensúly és a mindezek alapjául szolgáló reflexeknek is a helyén kell lenniük. Az ideje korán állított gyerekek csontozata nem a megfelelő terhelést kapja, ezért nem is a megfelelő módon fog fejlődni: megnő az O-láb és a pes adductus deformitások kialakulásának kockázata.

Függőséget okoz

Természetes, hogy a gyerekek élvezik az álló helyzetet. Egyrészt, mert rajta kívül mindenki két lábon áll és jár, ez a humánspecifikus mozgásunk, ez különböztet meg rengeteg emlőstől. Másrészt, a szülők természetes kitörő örömükkel pszichésen is megerősítik a gyerekeket, hogy ez a legszuperebb dolog a világon. A gyerekek azt ismételgetik, amivel a szüleiket boldoggá teszik, amit megtapsolnak, amiért cserébe összepuszilgatják őket. A korai állás és állítás pedig kézen fogva jár a bébikompban megtapasztalható helyzettel. A bébikompban a gyerekek olyan sebességet és szabadságot tapasztalhatnak meg, amire az idegrendszerük még nem áll készen, nem tudják megfelelően befogadni az információkat, az átélt élményeket. Cserébe azonban akkora élményt ad, hogy sokan követelik, hogy végre betegyék őket a bébikompba. Hab a tortán, hogy a fáradt szülők is megkönnyebbülnek, hiszen végre kicsit szabadabban intézhetik a dolgaikat a háztartásban.

Balesetveszélyes

Ha a bébikompban járkáló gyerek nagy lendülettel nekimegy a szekrénynek, a magasból olyan nehéz tárgy eshet le, amiről eddig azt gondoltunk, biztonságosan elérhetetlen helyen van. A küszöb, a vezetékek, a lépcső, a szűk átjárók mind újabb veszélyforrást hordoznak.

“Nagyanyáink korában nem volt ennyi gyerekkori probléma”

Diszlexia, gerincferdülés, egyensúlyi problémák, korunk új “betegségei”. Nem kell sokat utaznunk vissza az időben: szüleinket még hagyták a maguk tempójában fejlődni és nem voltak elkábítva ezernyi modern játékkal. Hiszem, hogy ha a szülők teljes természetességgel, az időt rászánva, szükségtelen modern eszközök nélkül nevelik a gyermeküket, akkor sokkal jobban kiteljesedhetnek a készségeik, kifejlődhet a személyiségük, mint akiket minden ébren töltött órában csillogó, zenélő inger árasztó kütyükkel szeretnének lekötni.

A bébikomp egy négykerekű eszköz, ami körbeveszi a gyereket, úszógumihoz hasonlóan ül benne, lábaival hajthatja magát. Mivel bolygókerekei vannak, minden irányba képes elmozdulni. Számtalan hátránya fentebb olvasható.

A járássegítő olyan eszköz, amit a már stabilan álló, de önállóan még nem járó gyerekek előre tolnak, ezzel az önálló járás előszobájában tökéletesítik a járáshoz szükséges készségeket. Járássegítőt a boltokban is lehet kapni, de sok gyerek egy felnőtt méretű széket vagy egy nagyobb szennyeskosarat használ arra, hogy önállóan lépegetve helyet változtasson. Ennek használata megfelelő fejlettségi szinten ajánlott.

Egy bébikompot áruló oldalon olvastam: “Segítség nélkül felülni képes gyermekeknek, kb. 6 hónapos kortól ajánlott.” A féléves gyerekeknek még távolról sem kéne ismerniük a járás élményét, csak amit a szüleik által hordozva megtapasztalnak. Több hónapnyi izgalmas földön kúszástól és felfedezéstől fosztjuk meg a gyerekeket, ha a bébikompba ültetve olyan ingerekkel nyűgözzük le, amik ugyan izgalmasak, de elérhetetlenek, és nincs lehetősége azt a rengeteg dolgot önmagától felfedeznie, amit mi gyerekkorunkban megtehettünk.

Mit tehetünk?

Ha bizonytalan gyermeke fejlődését illetően, vagy problémái vannak az étkezés, önálló játék, altatás terén, keressen szakembert, aki személyre szabott tanácsokkal látja el Önöket!

Az alábbiakban látható egy videó a bébikompról, a szövege a következő:

“Bébikompot használ a gyermeked? Tudom, hogy aranyos és vicces, de vigyázz, mert az egészségügyi szakembereknek véleménye szerint a bébikompok szükségtelenek és veszélyesek. Négy ok, amiért ne használj bébikompot. A szakértők szerint ugyanis a bébikomp veszélyezteti a normál fejlődést.

#4 A bébikompot használó gyerekek helytelenül tanulhatnak meg járni, mert a térdeik hajlítva vannak, ami károsítja az inakat

#3 Függőség: Tanulmányok szerint a bébikomp használata negatív hatással van a nagymozgás-fejlődésre és az értelmi fejlődésre, ugyanis késlelteti az önálló járást.

#2 Esések: A bébikompot használó gyerekeknek nem volt alkalmuk elsajátítani a járáshoz szükséges megfelelő mozgáskészletet, és a gyakori elesések alkalmával megüthetik a fejüket, nyakukat, gerincüket.

#1 Egyéb balesetek: A bébikomppal a gyerekek eltávolodnak a szüleiktől és elérhetnek veszélyes tárgyakat, pl. konnektor, medence, ami súlyos vagy akár halálos sérüléshez is vezethet.

Néhány országban betiltották a bébikompok használatát. A szakértők szerint a gyerekeket hagyni kell szabadon mozogni, hogy az összes fejlődési szakaszon végighaladjanak. Így lehetőségük van valóban felfedezni, megtanulni ülni, mászni és a legvégén járni.

Ne maradj le az újdonságokról, kövess facebookon: Kattints ide! 

Gazda Eszter
gyógytornász-fizioterapeuta, Pfaffenrot-terapeuta
+36305523296
info@babatornasz.hu

Toddler Walker

New parents, you may want to watch this before you put your kid in a walker.

Közzétette: Vix W – 2018. május 7., hétfő