Ha csak fél perced van, gyorsan és érthetően így fogalmaznék: A belső szervek funkciózavara kihat a mozgásszervek működésére. Mindenképpen!

Nem biztos, hogy panaszt is okoz, de a mozgásszervrendszeri panaszok egy részét (pl. tartósan nem múlik a vállfájdalmad) a belső szervek (viscera) problémája (is) okozza, mivel azok egy kötőszövetes rendszeren keresztül egymással kapcsolatban állnak.

A belső szerveknek is megvan a maga elmozdulása a testben. Elmozdul a légzésed hatására, a testtartásod hatására (pl. hosszas görnyedés az összes belső szervet erőteljesen nyomja lefelé, ez pedig nem csak a zsigerekre van rossz hatással, hanem a gátizomzatra is felesleges plusz terhet ró). A szervek tokja ugyanúgy lehet feszes, ahogy a vázizmainkat körülvevő izompólya, ez szintén akadályozza a szerv megfelelő működését.

Várandósság során vagy balesetet követően a szerveket tartó kötőszövet megnyúlhat, ez szintén ronthat a szerv működésén, megfelelő elmozdulásán a hasban, ez a kötőszövetes összeköttetéseken keresztül pedig akár távolabbi mozgásszervi vagy keringési problémákat is okozhat.

A visceralis terápia képes felderíteni a belső szervek funkciózavarát és képes azokat kezelni. Olyan fogásokból áll, ami közvetlenül vagy közvetetten hatással van a funkciózavart kiváltó okokra, legyen az spazmus (feszesség), ptosis (a szerveket tartó szalagok túlnyúlása, ezáltal a belső szerv egyfajta lógása), szervsüllyedés (szülés után gyakori a méh és/vagy a húgyhólyag süllyedése).

Mikor ajánlott a visceralis terápia?

 • Szülés után receptre írnám fel, akár hüvelyi úton, akár császármetszéssel szült az édesanya. Inkontinencia, méhsüllyedés, hólyagsüllyedés, székrekedés… Soroljam?
 • Műtétet követően szintén kötelezővé tenném mindenkinek, mert az is elképzelhető, hogy a belső szervek funkciózavara hozzájárult ahhoz, hogy egy mozgásszervi panaszod műtéti indikációig jusson (a mély kezeléseket csak a heg teljes gyógyulását követően kezdjük meg, de a környező szerveken és globálisan már korábban is lehet dolgozni)
 • Terápiákra nem gyógyuló vagy visszatérő mozgásszervi panaszok
 • Konkrét belső szervi panasz esetén, pl. székrekedés vagy gyakori hasmenés, émelygés, emésztési zavarok, stb.

A kezelés időtartamáról

A kezelés nagyon hatékony és gyors, pár alkalom alatt jelentős változást kell elérnünk, ha a panaszt valóban – részben vagy egészben – a belső szervek funkciózavara okozza. Amennyiben nincs gyors javulás, úgy valószínűleg nem itt keresendőek az okok.

Első alkalommal 80-90 perces kezelés javasolt, melyet megelőzheti egy 15-20 perces online beszélgetés is, ahol feltérképezzük a problémákat és megbeszéljük, hogy mit érdemes megfigyelni az első személyes találkozó előtt.

A második alkalmat az első után 2 héttel, az azt követő alkalmakat 2 héttel későbbre időzítjük. Ezekre általában elegendő 50-60 perces találkozót szerveznünk.

A kezelés menete

A visceralis terápia a manuálterápia egyik ága, ahol elsősorban a kezelőágyon pihensz, és én dolgozom rajtad. Időnként megkérlek, hogy kelj fel, fogyassz némi folyadékot, számolj be az érzeteidről.

A kezelés összességében kellemes és felszabadító, de bizonyos fogások kellemetlenek vagy fájdalmasak lehetnek. Ez azt is jelezheti, hogy megtaláltuk a panaszod (egyik) kiváltó okát és itt el kell időznünk egy keveset, de bármikor szólhatsz, ha valamit nem szeretnél.

A találkozó végén megbeszéljük a tapasztaltakat és kapsz pár könnyen kivitelezhető otthoni gyakorlatot, tanácsot. Megbeszéljük, hogy érdemes-e változtatni pár dolgon az életmódodban és kijelöljük azt az irányt, ami számodra egy reális lépés lehet az egészségesebb élet felé.

A kezelésnek gyakran részét képezi a vagus-terápia, ami a stressz csökkentését és ezáltal az immunrendszer működésének javulását célozza. Bővebben itt: vagus terápia.

Hogyan készüljek a kezelésre?

 • Keresd meg a korábbi orvosi leleteidet, akár labor, akár ortopédiai, akár másfajta vizsgálaton voltál – ha voltál.
 • A személyes találkozó napján fogyassz sok folyadékot, és ezt folytasd a kezelés utáni napon is.
 • Kényelmes váltóruhával készülj, lehetőleg rövid, gumis derekú nadrággal.
 • Ne legyen tele a gyomrod, de ne is éhezz, amikor megérkezel.

Milyen szerveket lehet kezelni visceralis terápiával?

 • máj – epehólyag
 • méh – petefészek – prosztata
 • belek
 • gyomor – nyelőcső
 • vese – húgyhólyag
 • tüdő – lép
 • diaphragmák
 • mellékvesék
 • hasnyálmirigy
 • nervus vagus

A terápia bizonyos moduljainak elvégzése folyamatban van, de minden szerv kezelése hatással van a többi szerv funkciójára, ezért minden kezelésnek van távolabbi hatása is. Telefonon bátran kérj tájékoztatást, hogy a te problémáddal kapcsolatban én vagyok-e a legjobb választás.

Bátran jelentkezz, ha szülés utáni panaszaid állnak fenn, ha stresszes vagy, alvásproblémáid vannak!

Ez a terápia nem túl eszközigényes, ezért akár az otthonodban is sort tudunk rá keríteni, kezelőágyat is tudok biztosítani.

Egy érdekes kép arról, hogy milyen tipikus területekre tud “kisugárzó” panaszt vagy fájdalmat küldeni a belső szervek zavara:

Kövess facebookon: http://facebook.com/babatornasz

Gazda Eszter

gyógytornász-fizioterapeuta

+3630 …

info@babatornasz.hu