Korai életkorban (0-4 éves korig)

Minden kezelést és fejlesztést megelőz egy felmérés, ami nem minősül orvosi vizsgálatnak, hanem a gyerek aktuális fejlettségi szintjét vizsgáljuk a különböző fejlődési területeken. Ebben a korai életkorban még nem szétválaszthatóak a különböző fejlődési területek, mint a nagymozgások, finommotorika, értelmi fejlődés, szociális és kommunikációs, illetve önellátási területek, ezek egymásba ágyazva fejlődnek. Komplex vizsgálóeljárással minden területet megfigyelek, és a kompetenciahatárokat betartva szükség esetén gyógypedagógus vagy konduktor kollégával egyeztetve további, specifikus vizsgálatra is irányítom a családot, ahol a kérdéses területet részletesen az abban jártas szakember részletesebben vizsgálja meg.

A vizsgálat kezdetén beszélgetünk, feljegyzem a fontos információkat és a felmerülő kérdéseket. Eközben a gyerekek játszhatnak, felfedezhetik a számukra új helyet, így a spontán mozgásaiból, viselkedéséből is sokat megtudok róla. Ezt követően szükséges a gyereket levetkőztetni (általában pelenkára vagy alsóneműre), hogy a mozgása precízen megfigyelhető legyen. A vizsgálat végén összegzem a tapasztaltakat és megbeszéljük a kezelési lehetőségeket (ha szükséges), illetve választ kapnak kérdéseikre.

Mikor érdemes hozzám fordulni …

0-4 hónapos babával?

4-7 hónapos babával?

7-10 hónapos babával?

… 10-13 hónapos babával? (feltöltés alatt)

Persze nagyobbakkal is lehet, csak róluk még nem készült blogbejegyzés 🙂

Ami az állapotfelmérés után történik: Mozgásfejlesztés, mozgásterápia, babatorna

Nagyobbaknál

A vizsgálat menete hasonló, de mivel az életkorukból fakadóan együttműködőbbek a nagyobb gyerekek, a vizsgálat bár játékos, hasonlít egy felnőtt vizsgálatához. Itt is fontos, hogy a ruha ne takarja a problémás területeket és környékét. Érdemes felkészíteni a gyerekeket, hogy le kell valamennyire vetkőznie. Lányoknak ajánlott top viselése. A szülővel és a gyerekkel való beszélgetés közben az orvosi leleteket is átnézzük, ha a leletekkel kapcsolatban kérdés merül fel, azt megbeszéljük. Ezt követően megfigyelem a problémához kapcsolódó mozgásokat, mozdulatokat, különböző gyakorlatokkal, feladatokkal mérem fel az adott problémát.

A vizsgálat végeztével megbeszéljük a tapasztaltakat, a felmerülő kérdéseket tisztázzuk és felvázolom a kezelési lehetőségeket, annak várható időtartamát. Az első alkalommal általában nem történik kezelés.

Első alkalommal a következőket ne felejtse otthon:

 • születéskori zárójelentést
 • ortopédiai leleteket (és ha van, egyéb fontos orvosi papírt)
 • a korábbi és jelenlegi fejlesztésekről szóló papírokat
 • a kisebbek kedvenc játékát
 • általános úticsomagot, ami nélkül nem indulna el sehova
 • nyitottságot és a kérdéseit

A vizsgálaton és a fejlesztéseken készült dokumentációk kizárólag szakmai céllal készülnek, harmadik fél számára nem elérhetők.

Az alábbi problémákkal foglalkozom:

 • normál fejlődésű gyermekekkel (tanácsadás, követés céljából)
 • megkésett mozgásfejlődésű gyerekekkel (nem forog, nem kúszik, nem mászik, nem jár, pedig az életkora szerint már várható lenne)
 • koraszülött, volt koraszülött gyerekekkel csecsemőkortól tinédzserkorig
 • CP (cerebrálprazézis, központi idegrendszeri sérülés), oxigénhiánnyal született vagy korai agyvérzésen átesett gyerekekkel
 • mozgássérült gyerekekkel (CP,  plexus brachialis sérülés, …)
 • ortopédiai problémával, tartási rendellenességgel küzdő gyermekekkel (dongaláb, plexus brachialis sérülés, torticollis, lúdtalp, gerincferdülés, fejlődési rendellenesség, …)
 • izomtónus eloszlási zavarral (spasztikus, hypoton izomzat) küzdő gyermekekkel
 • baleseten, műtéten átesett gyerekekkel

Kövess facebookon: http://facebook.com/babatornasz

Gazda Eszter
gyógytornász-fizioterapeuta, Pfaffenrot-terapeuta
+3630 ...
info@babatornasz.hu