0-4 éves kor között komplex fejlesztést jelent, de rendelőnkben elsősorban a mozgásfejlesztésre fókuszálunk. Otthoni játékos feladatokkal hatékonyabb a munka. Nem egy konkrét módszert jelent, magában foglal mindenféle fejlesztést (gyógypedagógia, logopédia, …), ami ebben az életkorban alkalmazható.

A korai fejlesztés már a kisgyermek néhány hetes életkorától elkezdhető. Lényege, hogy abban a korai életszakaszban (az első 5 évben) nyújtunk célzott segítséget, amikor az agy még plasztikusabb, könnyebben és gyorsabban reagál a fejlesztésre. A korai fejlesztés egy gyűjtőfogalom, amiben különböző szakemberek vesznek részt, különböző módszereket alkalmazva segítik a családok életét. Szerves része maga a család, akiknek együttműködése nélkül a korai fejlesztés nem lehet sikeres. A korai fejlesztés különböző intézményi keretek között valósulhat meg: vannak államilag támogatott intézmények és lehetőség van magánúton is igénybe venni. Azoknak a gyerekeknek van szükségük korai fejlesztésre, akiknek már ismert eltérése, elmaradása van, vagy olyan kórelőzménnyel rendelkezik, ami hajlamosít különböző fejlődésbeli eltérésekre.

A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat (http://fpsz.hu/korai-fejlesztes/) szerint:

Korai fejlesztésre azoknak a gyerekeknek van szükségük, akiknek fejlődése eltér a vele azonos korúakétól. A szakemberek a hátrányok leküzdésére egy tervszerűen felépített fejlesztő programot állítanak össze, amely magában foglalja a családnak nyújtandó segítséget is.

Korai fejlesztésre akkor van szükség, ha a gyerek az alábbiak közül egy vagy több fejlődési területen elmarad az életkorának megfelelő szinttől:

  • értelmi fejlődési elmaradás
  • mozgás-, hallás- vagy látásprobléma
  • megkésett beszédfejlődés
  • viselkedészavar, szociális készségek eltérései, kapcsolati problémák
  • étkezéssel, alvással és szobatisztasággal kapcsolatos gondok

A korai fejlesztéssel csökkenteni lehet a lemaradást, a nap mint nap felmerülő nehézségek megoldhatóbbá válnak. A fejlesztés során a cél, hogy azok a képességek fejlődjenek, amelyeknél az elmaradás jelentkezik.

Kövess facebookon: http://facebook.com/babatornasz

Gazda Eszter
gyógytornász-fizioterapeuta, Pfaffenrot-terapeuta
+3630 552 3296
info@babatornasz.hu