Kifejezetten a gerincferdülés kezelésére szolgál. Szigorú torna, amit nem elég heti egyszer végezni, az otthoni gyakorlás elengedhetetlen a javulás érdekében. Kb. iskolás kortól alkalmazható, a korábbi életkorban más lehetőségeink vannak.

A gerincferdülésről, azaz scoliosis-ról bővebben olvashattok ebben a blogbejegyzésben: https://www.babatornasz.hu/scoliosis/

A gerincferdülés kezelésének aktív, gyógytornász közreműködésével történő kezelése a Schroth-módszer. Mivel a gerincferdülés háromdimenziós elváltozást okoz a gerincben, ezért olyan módszerrel szükséges kezelni, ami minden elváltozást, csavarodást korrigál. A csigolyák és bordák helyzetének megváltozásával az izmok helyzete is megváltozik: egyes izmok megnyúlnak, mások zsugorodnak, ezért a scoliosisos gyereknek meg kell tanulnia ezeket az izmokat megfelelően használni: a túlnyúltakat bekapcsolni, működtetni, a zsugorodottakat nyújtani. Mindehhez társul egy 3D-s, forgató légzés, ami megkoronázza a módszert és segít korrigálni a kóros görbületeket.

A gyakorlatok alatt a gerinc maximális nyújtására törekszünk a légzés segítségével. Míg a korzett napközben passzív korrekciót hoz létre és segít megakadályozni a görbületek romlását a hétköznapi tevékenységek alatt, addig a Schroth-os gyakorlatokkal a normalizálható a testkép, és megtanuljuk az izmok helyes működtetését. A gerincferdülés megváltoztatja a bordakosár alakját, ezért bizonyos tüdőterületekbe kevesebb levegő jut, ezt is segít helyreállítani a Schroth módszer.

Egy egyórás torna kb. 24 órás korrekciót tud fenntartani, ezért elengedhetetlen a rendszeres, mindennapi torna.

A Schroth-terápia gyerekeknél és felnőtteknél is alkalmazható, elengedhetetlen azonban a paciens kooperációja. Ennek következtében nagyon pici gyerekek, figyelemzavaros gyerekek nehezen tudják a korrekciós helyzeteket felvenni és megtartani. Központi idegrendszeri sérülés (pl. CP, stroke) következtében kialakult scoliosis esetén a Schroth-terápia kivitelezése szintén akadályozott.

Milyen görbületek esetén ajánlott a Schroth módszer?

  • A legnagyobb változást gyerekek esetén érhetjük el. A csontfejlődés ideje alatt a gerincferdülés esetén folyamatos romlásra számíthatunk, egyes scoliosis-ok nagyobb mértékben, mások kisebb mértékben. A jó hír azonban az, hogy ebben az időszakban tudunk a legnagyobb  javulást is elérni, ezért erre koncentrálunk!
  • Scheuermann-betegség esetén is alkalmazhatók a Schroth-módszer bizonyos gyakorlatai
  • Felnőttek esetén jelentős javulás már nem várható, de csökkenthető a fájdalom és megállítható a további romlás.

Mire van szükség a terápia megkezdéséhez?

Mindenképpen szükségünk van egy álló helyzetben készült röntgenre, amin a teljes gerinc látható a medencétől a nyakig elölről és oldalról is.  A gerincferdülés bizonyos paraméterei csak a röntgenfelvételt látva derülnek ki a gyógytornász számára! A röntgen elkészültéig is tudunk alapokat tanulni, de a korrekt gyakorlatokat a felvétel birtokában tudjuk beállítani. Legfeljebb évente új röntgen készül, ami a további kezeléshez szintén elengedhetetlen.

Mennyi ideig tart a terápia?

A gerincferdülés kezelésében nem várhatunk rövid időn belül látványos eredményeket. A tartós, maradandó javulás érdekében rendszeres gyakorlásra van szükség és a növekedés befejezéséig nem szabad abbahagyni a tornát, sőt azután is folytatjuk kissé módosított formában. Még ha szép eredményeket is értünk el, de a csontosodás még nem ért véget, nem dőlhetünk hátra, különben a görbület romlására számíthatunk és a kemény munka eredménye kárba veszhet.

Hasznos oldalak
http://gerincferdules.hu/
http://www.schroth.hu/
Könyv szülőknek: Schuster Barbara – A gerincferdülés és ami mögötte van

Kövess facebookon: http://facebook.com/babatornasz

Gazda Eszter
gyógytornász-fizioterapeuta
+3630 …
info@babatornasz.hu