Lábügyesítő játékok

Az embergyermek a lábacskáiról viszonylag későn vesz tudomást a kezeihez képest. Tudatosan megmozgatni pedig még nehezebb. Most mindenki guruljon ki az asztal alól vagy vegye ki a paplan alól a lábát és próbálja meg a következőket:

Terpesszük szét lábujjainkat, amennyire csak lehet, ne feledkezzünk meg a kisujjakról sem!

Karmoljunk be az ujjakkal majd erőteljesen feszítsük őket hátra.

Hullámozzunk az ujjakkal a kislábujjtól a nagylábujj felé, mint mikor az asztalon kopogunk kezeinkkel türelmetlenül.

Ha legalább két feladatban nehézségünk akadt, akkor az alábbi feladatokat gyermekünkkel együtt nekünk is ajánlatos elvégezni. J

A játékok feltétele, hogy a gyerkőc már önállóan képes legyen felülni és biztonságosan ülni. A korábbi életkorban a még nemülő babáknak léteznek más játékos feladatok a kéz-láb koordináció fejlesztésére.

Az alábbi játékokat akkor szoktam ajánlani otthonra, ha

 • szabálytalanul ül a földön
 • kisszéken ülve nem helyez súlyt a lábaira (előrenyújtva kifeszíti vagy maga alá gyűri)
 • nem tud kisszéken biztonságosan ülni (ebben az esetben a talptámasz kialakítása miatt a hát megtámasztásával gyakoroljuk)
 • szabálytalanul áll fel
 • járása csámpás
 • járáskor gyakran elesik
 • állni és járni tanuló gyerekeknél mindig hasznos, akkor is, ha nincs panasz

A lábügyesítő játékok önmagukban szórakoztató időtöltést jelentenek, de ha van valamilyen probléma, fejlesztendő képesség, akkor ezek kiegészítő feladatokként szolgálnak a célzott terápia mellé.

Egyes feladatok célzottan izomerősítő jellegűek, mások testképet javítják, az egyensúlyfejlesztő gyakorlatok pedig szorosan hozzátartoznak ehhez a jellegű játékos fejlesztéshez.

BEMELEGÍTŐ  gyakorlatok mindenkinek

 1. Kis sámlin ülve lába alá enyhén szúrós labdát tenni, görgetni a talpa alatt előre-hátra, jobbra-balra gurítani, lenyomni.
 2. Tegye a lábát babokkal teli dobozba. Rejtse el benne a lábát, kavarja kifelé-befelé, a lábujjak mozgatásával szórja ki a babokat az ujjai közül, amik beragadtak. Egyszerre egy lábbal végezzétek először.
 3. Babos tálba állni, lassan tapicskolni.
 4. Jó idő esetén egyik lavórba hűvösebb, másikba melegebb vizet tölteni.
 5. Járás otthoni akadálypályán: átlépni seprűnyél nagyságú akadályt, instabil felületen állni (erre megfelel egy otthoni díszpárna, puha matrac, takaró is), dobozba lépni és kilépni, keskeny területen járni (pl. két botból, könyvekből kirakott „folyosó”)
 6. Tükörre cuppanós labdát vagy bevizezhető játékot tenni: guggoljon le érte és tegye fel magasra, miközben egy párnán vagy más instabil felületen áll.

HALADÓ gyakorlatok (kb. másfél-kétéves kortól)

 1. Háton fekve lábak talpon: emelje a popsit, átgurul alatta a kisautó vagy hasára tenni babzsákot, építünk tornyot.
 2. Sámlin ülve talpa alatt lévő puhább labdát összenyomni.
 3. Ülve, talpak a földön, sarok lent, a láb alatt átszalad egy állatka.
 4. Kis sámlin ülve bokából befelé/kifelé gurítani autót, golyót, kislabdát. Ehhez a lábszár alsó részén érdemes gyengéden tartani a lábát, hogy nem csípőből forgatva gurítson.
 5. Könnyű babzsákot vagy zoknit felvenni a földről és a boka ki- vagy befordításával egy dobozba tenni.
 6. Földön ülve sarkakat összeérintjük, térdeket kiengedjük oldalra (pillangóülés). Sarkak összeérintve maradnak, kisautó vagy pici állatka (ujjbáb méretű) közelít a lábához: nyissa ki a láb elülső részét, mint egy kaput/garázst, bemennek az állatok/autók.

CIRKUSZI mutatványok

 1. Hason fekve az egyik térdét hajlítsa be (comb lent marad, a talp a plafon felé néz). Babzsákot vagy más, kis súlyú játékot a talpára tenni, egyensúlyozzon vele (jó, ha látja tükörben, hogy mit csinál). Ha jól megy, egyre több babzsákot pakolhatunk a lábára. Még nehezebb, ha nagyobbak négykézláb próbálják meg ezt a feladatot (kb. 4-5 éves kortól)
 2. A Haladók 6. játékának helyzetében a két talp közé tesszük a zokniját, és Ki az erősebb?-et játszunk. Ki tudom húzni a lábacskái közül a zoknit?
 3. Kisszéken ülve lábujjai között tartott ceruzával rajzolni, a babos tálban kavarni.
 4. Gimnasztikai labdán állni és rugózni (min. 55. cm átmérőjű). Ehhez a labdát beguríthatjuk a sarokba vagy tükörhöz, combunkkal odaszorítjuk, ezáltal nem tud elgurulni.

Jó szórakozást!

Ne maradj le az újdonságokról, kövess facebookon: Kattints ide! 

Gazda Eszter

gyógytornász-fizioterapeuta, Pfaffenrot-terapeuta

+3630 552 3296

info@babatornasz.hu