Az állapotfelmérést követően megkezdjük a célzott terápiát.

Az első alkalommal megbeszéljük, hogy milyen módszereket kell alkalmaznunk, milyen rendszerességgel kell találkoznunk, milyen gyakorlatokat érdemes otthon elkezdeni.

Egy alkalom általában kevés ahhoz, hogy mindent megbeszéljünk, hiszen a gyerekekkel máshogy kell foglalkozni. El kell nyernem a bizalmát, nem lehet ajtóstul a házba rontani. Ha komplexebb problémával állunk szemben, nehezebben barátkozik a gyermek, vagy távolabbról érkeznek, akkor van lehetőség 2×50 perces foglalkozásra, hogy még alaposabbak lehessünk. Ez nem azt jelenti, hogy 100 percen át folymatosan tornázni fogunk. Ebben van szabad és irányított játék, tanácsadás, megfigyelés, az orvosi dokumentumok átnézése, otthoni feladatok betanítása, stb.

Természetesen már az első alkalommal is sok-sok információ megosztok, semmiképpen nem fognak “üres kézzel” hazamenni.

Fejlesztés vagy “kísérés”?

Sok esetben nem is a klasszikus értelemben vett fejlesztésre van szükség, inkább egy olyasfajta szemléletre, ami segíti a szülőket, hogy helyes mederben tartsák a gyerek mozgásfejlődését, ha vannak arra utaló jelek vagy olyan tényezők (pl. hypoton, feszes, koraszülött), hogy esetleg nem a várt sebességgel vagy úton fog haladni a fejlődése. Erről bővebben beszéltem a Mozgásfejlődés 1×1 podcast-ben (a hozzám járók térítés ellenében meghallgathatják, folyamatosan bővülő, a mozgásfejlődéssel kapcsolatos tematikus sorozatot).

Itt természetesen nem arról van szó, hogy fölösleges terápiába vonjuk a családokat. Ez egyfajta prevenciós szemlélet, amire az egészségügy és az élet más területein is nagy szükség van. Ez egy lehetőség a családoknak: egyfajta szemléletmódot kapnak, hogy mire figyeljenek, nem pedig hosszas feladatsort egy jól fejlődő, egészséges gyereknek. A fejlesztésre, terápiára nem szoruló családok élvezzék a midnennapok jövés-menését, a baba-mama foglalkozásokat, a hosszas játszóterezéseket.

A fejlesztéseket, terápiákat igyekszem a lehető leginkább játékosan végezni: énekekkel, mondókákkal, játékkal kísérve (ehhez egy gyűjtemény található a blogban: Gyerekdalok, mondókák), a gyerekhez kapcsolódva. Vannak olyan szituációk, amikor a gyerek nem úgy kooperál, ahogy mi felnőttek szeretnénk, esetleg olyan részei a kezelésnek, amik számára kellemetlenek. Más szóval a sírás nem mindig elkerülhető, de bizonyos esetekben nem is ez a cél. A sírással a gyerekek joggal jelzik, hogy valami nem tetszik, fáradtak, számukra nehéz, de a szülő és szakember közötti megfelelő kommunikációval ez csak átmeneti nehézség, múló pillanat.

Ha szükség van más szakemberek bevonására, akkor igyekszem személyes ajánlást tenni. Illetve szívesen együttműködöm azokkal a szakemberekkel, akikkel a család már együtt dolgozik.

A legtöbb módszer nevét ismerik a szülők, de valójában mindegyik akkor éri el a célját, ha azt a gyerekre és a családra szabottan, más módszerekkel és szakemberekkel karöltve alkalmazunk. Annyit és csak addig, amíg szükséges.

Kontroll

Minden olyan felmérés után, ahol javasoltam otthoni gyakorlatokat, de folyamatos terápiát, fejlesztést az adott vizsgálat alapán nem tartok szükségesnek: néhány héttel későbbi kontrollt javaslok. Ezzel nem az a célom, hogy a családot minél többször visszahívjam, hanem hogy felül tudjuk bírálni, hogy továbbra is jó irányba halad-e a fejlődés. Ha otthoni gyakorlatokat kaptak, akkor valami olyan eltérést biztosan észeltünk, ami az azonnali fejlesztést nem teszi szükségessé, de mindenképpen figyelmet igényel.

Lehetőség van videós utánkövetésre: ilyenkor a család küld nekem videót a gyakorlatokról vagy a gyermeke spontán mozgásáról, amire e-mail-ben vagy telefonon reflektálok. A videón látottak alapján megbeszéljük, hogy mikor és hogyan folytassuk a terápiát. Bizonyos esetekben (pl. nagy távolság, apró eltérések, otthoni gyakorlatok ellenőrzése/javítása) lehetőség van online konzultációra is.

Általam nyújtott fejlesztési lehetőségek, módszerek:

Kövess facebookon: http://facebook.com/babatornasz

Gazda Eszter

gyógytornász-fizioterapeuta, Pfaffenrot-terapeuta

+3630 …

info@babatornasz.hu