Scoliosis, azaz gerincferdülés – diagnózis és kezelés

Gerincferdülés esetén az első dolgunk megállapítani, hogy valódi, srtukturális gerincferdüléssel van-e dolgunk, vagy „csak” tartási rendellenességről. Ebben az ortopéd orvos tud segíteni, illetve röntgenfelvétel alapján a gyógytornász.

A valódi gerincferdülés legnagyobb része ismeretlen eredetű, ezért sajnos a kezelésére sem egyszerű. Gyakrabban érinti a lányokat, sajnos sokszor érzékeny életszakaszban, a kamaszkorban derül fény a gerincferdülésre, ami az amúgy is nehéz időszakot nem könnyíti meg. Nem túlzás azonban azt állítani, hogy ha valaki komolyan veszi a gerincferdülést és annak kezelését, az nem csak a frissen diagnosztizált gyermeket, hanem az egész családot érinteni fogja.

A gerincferdülésnek sok fajtája van, ezekről az alábbi oldalon hosszabban olvashatnak: http://gerincferdules.hu/a-betegsegrol-altalaban/

Amit scoliosis-nak nevezünk, az a gerinc strukturális elváltozása, ami azt jelenti, hogy nem csak oldalirányban görbült a gerinc, hanem maguk a csigolyák is elcsavarodnak, ezáltal megjelenik a bordapúp, a másik oldalon pedig a bordavölgy. Ezt legkönnyebben előrehajláskor lehet látni.

Diagnózis

A gerincferdülést és annak pontos mértékét álló helyzetben, a teljes gerincről elölről és oldalról (azaz kétirányú) röntgenfelvétel alapján lehet megállapítani. Ha a diagnózis megszületett, évente szükséges kontroll, ami a kezelés hatékonyságát megerősíti.

Gyorsteszt: http://www.schroth.hu/diagnozis/

Tünetek

A scoliosis „csendes” betegség, mivel általában nem jár gerincfájdalommal, azonban a gerincferdüléses gyerekek, akik még a diagnózis előtt állnak, gyakran panaszkodnak fáradékonyságról. A szülők gyakran nyáron veszik észre a lenge ruhában, hogy valami nincs rendben a gyerek tartásával.

Kezelés

A gerincferdülés szinte minden esetben romlik a növekedés során, ezért kezelésre van szükség. Ma ez az elfogadott és hatékony terápia, amivel megállíthatjuk a romlást és javulást érhetünk el, az a Schroth-módszer, amit sokan Schroth-tornának hívnak. Emellett gyakran van szükség speciális műanyag fűző elkészítésére, ami a nap 23 órájában korrigálja a görbületeket. Nagyobb görbületek esetén a műtéti megoldás, a csigolyák fúziója is szóba jön.

A Schroth-módszer

A módszer a gyógytorna egy speciális formája, amit kifejezetten a gerincferdülés kezelésére dolgoztak ki. A terápia hosszú távú együttműködést kíván a család és a terapeuta között. Hetente egyszer gyógytornász vezetésével zajlik a torna, ami otthon minden nap folytatódik. Egy egyórás torna kb. 24 órás korrekciót tud fenntartani, ezért elengedhetetlen a rendszeres, mindennapi torna.

A Schroth-terápia gyerekeknél és felnőtteknél is alkalmazható, elengedhetetlen azonban a paciens kooperációja. Ennek következtében nagyon pici vagy figyelemzavaros gyerekek nehezen tudják a korrekciós helyzeteket felvenni és megtartani. Központi idegrendszeri sérülés (pl. CP, stroke) következtében kialakult scoliosis esetén a Schroth-terápia kivitelezése szintén akadályozott.

A Schroth-módszerről bővebben itt olvashattok: https://www.babatornasz.hu/gyerek-terapiak/schroth-terapia/

A terápia részei

A gerincferdülés konzervatív kezelése egy sok szakembert magában foglaló folyamat. Az orvos, gyógytornász, ortopéd műszerész, az óvónők vagy tanárok, a kortársközösség, a család közreműködését és a gyerek elköteleződését is megkívánja.

A Schroth-módszer nagy hangsúlyt fektet a szülők edukálására, mivel nem csak a tornát kell ismernie, hanem támogatni gyermekét az új helyzetben. Megtanítjuk a scoliosisos gyermeket a korzett helyes viselésére, a megfelelő légzésre, a megfelelő korrekciós gyakorlatokra és hogy mit tehet a gerincéért a mindennapi szituációkban.

A korzett-kezelés, szebb nevén fűző vagy páncél

Fűzőt kb. 15 fokos görbülettől javasolt hordani, mivel ekkora görbület esetén a rendszeres torna sajnos nem elég a görbület romlásának megállítására. A korzettet ortopéd műszerész egyedi mintavétel alapján készíti el, a növekedés és a görbületek változása miatt kb. évente új fűzőt készítenek a gyerekeknek.

A fűzőviselés mellett a Schroth-gyakorlatokra is szükség van! Az első fűző hordási idejét néhány hét alatt napi 23 órára növeljük. Tévhit, hogy a fűzőben az izmok ellustulnak, mivel a jól elkészített korzett aktív nyújtózásra készteti viselőjét, emellett pedig a rendszeres tornával segítjük elérni a görbületek korrekcióját. Ma a leggyakrabban használatos típus a Chêneau-féle korzett, ami háromdimenziós korrekciók hoz létre, a görbületekre nyomás gyakorol, a bordavölgyek területét pedig szabaddá teszi, így az egyébként kevésbé átlélegzett tüdőterületekbe több levegő jut.

Ha műtétre kerül a sor

Sajnos egyes görbületek progressziója rosszabb a többinél, de előfordul, hogy egy-egy gerincferdülés olyan későn ismernek fel, és olyan nagymértékűvé válik, hogy elkerülhetetlen a műtét. A 40-50 Cobb-fok körüli görbülettől jön szóba a korrekciós műtét. A műtétnek nem csak esztétikai indikációi vannak: a jelentős görbület rossz hatással van szív és tüdő működésére, illetve ilyen mértékű gerincferdülés fájdalommal is járhat.

Műtéti tájékoztató elérhető az alábbi linken:

http://gerincferdules.hu/wp-content/uploads/BETEGT%C3%81J%C3%89KOZTAT%C3%9305.02.pdf

Hasznos!

A scoliosisos gyerekeknek remek nyári programokat kínál a Vertebra Alapítvány és a Bátor Tábor Alapítvány, ahol sorstársakkal köthetnek életre szóló barátságokat.

Sok szeretettel ajánlom Schuster Barbara könyvét minden érintett szülőnek és olyan szakembereknek, pedagógusoknak, akik a mindennapokban scoliosisos gyerekekkel is foglalkoznak. A könyv itt rendelhető meg: http://gerincferdules.hu/rendeles/

Szintén ajánlom a Vertebra Alapítvány facebook-oldalát, ahol a hamarosan megjelenő Scoli magazinról is hírt kaphattok: https://www.facebook.com/VertebraAlapitvany/

Gazda Eszter
gyógytornász-fizioterapeuta
+3630 552 3296
info@babatornasz.hu