A nervus vagus, azaz a X. agyideg a paraszimpatikus idegrendszer része, amelyet a köznyelvben gyakran a „rest and digest” (azaz „pihenj és eméssz”) szlogennel illetnek. A paraszimpatikus idegrendszer felelős azért, hogy békeidőben befelé tudjon figyelni a szervezetünk, regenerálódjon, megküzdjön a kórokozókkal, képes legyen utódot nemzeni.

Pár mondatban szeretném bemutatni az egész rendszert, hogy jobban átlásd:

A vegetatív idegrendszer a felelős a szervezet belső környezetéért, szabályozza a belső szervek működését, tehát felelős a szívizom, a szervek simaizomzatának működéséért (légzés – hörgők, szívizom, gyomor, bélrendszer, belső szemmozgató izmok – pupilla stb.), de nem akárhogy! A szervek működését folyamatosan igazítja a külső és belső körülményekhez. A vegetatív idegrendszernek két része van: szimpatikus (támadó-védekező, alarmírozó, kifelé reagáló) és paraszimpatikus (feltöltekező, regenerálódó, befelé figyelő, ennek része a nervus vagus, aminek működése kulcsfontosságú és támogatható).

Kezdjük a szimpatikus idegrendszerrel: ha a körülmények stresszesek, potenciálisan veszélyesek, akkor a szimpatikus idegrendszer magához ragadja az irányítást és ehhez alkalmazkodva a „Fight or Flight”, azaz „Üss vagy fuss” üzemmódba kapcsolja szervezetünket.

A teljesség igénye nélkül ilyenkor:

 • emelkedik a légzésszám,
 • a pupillánk kitágul,
 • a szívverésünk felgyorsul,
 • verejtékezni kezdünk,
 • bél perisztaltika csökken (az emésztés lelassul),
 • gyorsan felszabadítja a test az energiaraktárakat (felkészülve a harcra vagy menekülésre, pl. ezutóbbi két tény miatt a tartós stresszben élő ember étvágytalan és a mobilizált energiaraktárak miatt fogyni kezdhet),
 • a nemi működést csökkenti (ha veszélyben vagyunk, akkor nem a fajfenntartás az elsődleges, hanem az egyed megmentése),
 • a vázizomzat készenlétben áll,
 • és így tovább.

A szimpatikus idegrendszer felkészít arra, hogy a szervezetünk hirtelen nagy igénybevételnek lesz kitéve. Ezen reakciók nem akaratlagosak, és a szervezetünk egyaránt veszélyként kezeli a kisebb és a nagyobb stresszhelyzeteket is, illetve a rövid ideig tartó és a hosszú távon fennálló stresszhelyzeteket is. Tartós stressz hatására a szimpatikus idegrendszer kimerül, illetve „párjának”, a paraszimpatikus idegrendszernek a működése csökken.

Mi kapcsolhatja be a szimpatikus idegrendszer működését? Gyakorlatilag bármilyen külső vagy belső stresszor. Párszáz évvel ezelőtt rövidebb ideig tartó, nagyobb stresszhelyzeteknek voltunk kitéve, manapság azonban mondhatni, hogy folyamatos, alacsony vagy közepes stresszorokkal vannak tele a mindennapjaink. Elcsépelt kifejezés a stressz, de tartós fennállása fokozatosan ronthatja azon belső szervek funkcióját, amelyekre hatással van.

A szimpatikus tónust egyaránt növelik a külső körülmények és a szervezet belső nehezítő tényezői (kevés vízfogyasztás, nem megfelelő mennyiségű testmozgás, nem megfelelő étkezés, betegségek, operációk vagy baleset által okozott szöveti károk).

Hogy jön ide a nervus vagus? A vegetatív idegrendszeren belül a szimpatikus idegrendszer mellett létezik az ún. paraszimpatikus idegrendszer, amelynek kb. 75%-át teszi ki a X. agyideg, azaz a nervus vagus. A paraszimpatikus idegrendszer hatása a szimpatikussal ellentétes, röviden tehát elraktározza a szervezet energiakészletét békeidőben, segít a regenerációban, az immunrendszernek van ideje védekeznie a kórokozókkal szemben, feltöltődünk:

 • a pupillák szűkülnek
 • a pulzus csökken,
 • a vérnyomás csökken
 • megindul az emésztés (nyálelválasztás, gyomorsav-termelés, epe-és emésztőenzim-elválasztás, bélperisztaltika nő)
 • nő a nemi vágy.

E két rendszer működése mélyen meghatározza életünket, fizikális és mentális jóllétünket. Megfelelő működésük és összhangjuk esetén tudunk reagálni a váratlan és veszélyes helyzetekre és képesek vagyunk regenerálódni.

A XXI. században gyakran szimpatikus tónusban vagyunk, egyre nehezebb paraszimpatikusba kerülni. Mit okozhat a tartós stressz? Azt hiszem, ezt nem kell bemutatnom.

A megoldás:

A nervus vagus minden ideg közül a legnagyobb beidegzési területtel rendelkezik, közel a teljes viscerából, azaz a belső szervekből szállít információkat az agy felé és befolyásol(hat)ja a működését, – ha van rá lehetősége. Immunitásunk, kiegyensúlyozottságunk és terhelhetőségünk múlik rajta.

Kép forrása: https://semmelweis.hu/anatomia/files/2018/09/TZS-FOK-II-Paraszimpatikus-idegrendszer.pdf

A vagus terápia során ezért célzottan a paraszimpatikus idegrendszert stimuláljuk. Anatómiai lefutása mentén számos ponton igen könnyen elérhető és ingerelhető. A kezelés kivitelezése egyszerű (annak, aki tudja, mit keres és hogyan hathat rá J), „csak” meg kell találni a megfelelő gyakorlatokat és a megfelelő helyen, megfelelő eszközzel és dozírozással ismételni. Számos feladat otthon is bármikor elvégezhető.

Mikor lehet szükséged vagus-terápiára (is)?

 • krónikus mozgásszervi probléma, fájdalmak esetén (ezek növelik a szimpatikus tónust)
 • emésztési problémák
 • gyomor-bélrendszeri betegségek
 • műtétek, betegségek után
 • gyulladásos betegségek során (a gyógyulást elősegítendő)
 • fogantatási nehézségek
 • fokozott stressz, szorongás
 • stresszkezelési nehézségek
 • alvásproblémák

Hogyan zajlik a kezelés és milyen eredmény várható?

A test X. agyidegén dolgozom, amivel a vegetatív idegrendszeri egyensúlyát segítek létrehozni. A terápia a stresszkezelési készséget javítja, így biztosítva a jobb szervi funkciókat.

A terápia szinte sohasem az egyetlen kezelési mód, amit egy találkozón belül alkalmazunk, hanem egy komplex oknyomozó mozgásszervi-funkcionális-életmódbeli-visceralis, tehát holisztikus szemlélet szelete. Mint minden kezelés-sorozatot, ezt is állapotfelmérés előzi meg (ami már kezelést is tartalmaz). Eleinte akár a kezelés felét is kitehetik a vagus fogások, később pedig egyre csökken a vagus-gyakorlatok száma, ideje.

A vagus-kezelést gyakran kiegészítem kinesiotape-pel is.

A túl sok testi-lelki teher eredményei lehetnek:

 • magas vérnyomás
 • emésztőszervi panaszok, betegségek
 • koncentrációs zavarok
 • alvási nehézségek
 • kimerültség
 • termékenységi zavarok
 • gyenge immunrendszer
 • autoimmun betegeség
 • kötött izomzat, merev kötőszövetek

Mire számítsak a kezelésen?

Első alkalommal 80 perces kezelés javasolt, melyet megelőzheti egy 15-20 perces online beszélgetés is, ahol feltérképezzük a problémákat és megbeszéljük, hogy mit érdemes megfigyelni az első személyes találkozó előtt.

Hozz magaddal kényelmes váltóruhát, elsősorban bővebb felső ruházatot. Szintén hozd magaddal orvosi leleteidet, ha vannak.

A második alkalmat az első után 1 vagy 2 héttel, az azt követő alkalmakat 2 héttel későbbre időzítjük. Magas stressz-szint esetén 4-5 héten át heti egy találkozás javasolt. A második alkalomtól már általában elegendő 50-60 perces találkozót szerveznünk. (Szükség esetén ezek az időtartamok változhatnak a megbeszéltek szerint.)

A kezelés alatt te javarészt a kezelőágyon pihensz, és én dolgozom rajtad. Időnként megkérlek, hogy kelj fel, fogyassz némi folyadékot, számolj be az érzeteidről.

A vagus-kezelés MINDIG kellemes és felszabadító, egyáltalán NEM LEHET FÁJDALMAS. Ez alól kivételt képez, amikor egy találkozón belül többféle módszert vegyítünk, de mindig jelzem, hogy mit csinálunk és mire számíthatsz.

A találkozó végén megbeszéljük a tapasztaltakat és kapsz pár könnyen kivitelezhető otthoni gyakorlatot, tanácsot. Megbeszéljük, hogy érdemes-e változtatni pár dolgon az életmódodban és kijelöljük azt az irányt, ami számodra egy reális lépés lehet az egészségesebb élet felé.

A kezelés gyakran viscerlis terápiával párosul, ami a panaszos belső szervek, vagy a panaszod ízületekhez kapcsolódó belső szervek által okozott funkciózavarokat kezeli. Bővebben: visceralis terápia.

Nem csak vagus-kezelésben lesz részed, hanem különleges illatokkal, a CTO különleges „Magamhoz”  megerősítő kártyáival és egy bögre finom teával várlak.

Vagus terapeuta lista: https://www.fdm.hu/terapeutak/101/vagus-terapeuta-lista

5%-os kupon vagus pen vásárlásához az Oriolus-Med oldalán: vaguspen287

A vaguspen egy vibrációs eszköz, amely a hegkezelés, a visceralis terápiák és a vagus kezelés során számos alkalommal előkerül, gyorsítva és könnyítve az otthoni gyakorlást. A vibrációs ingert imádja a kötőszövet, a nervus vagus pedig kifejezetten jól reagál erre az ingerre.

A kezelést az árlistában nem külön kezelésként találod, hanem gyógytorna / manuálterápia / visceralis terápia / vagus néven.

Pár érdekes kutatás a nervus vagusról:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4017164/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9599790/

Kövess facebookon is: facebook.com/babatornasz

Gazda Eszter

gyógytornász-fizioterapeuta

+36 30 …

info@babatornasz.hu