Kötőszöveti technika, ami a feszes izmokat lazítja, a laza izmokat pedig stimulálja. Egészen pici kortól hatékonyan és kíméletesen kezel. Segíti kiegyensúlyozottabbá tenni a babákat. Kiemelkedően hatékony koraszülött vagy megkésett fejlődésű gyerekeknél. Felső korhatára nincs.

Pfaffenrot-féle manuális technika, más néven Szinergetikus Reflexterápia (SZRT)

A technika Waldemar Pfaffenrot doktortól származik, aki ortopéd orvosként elsősorban mozgássérült gyerekekkel foglalkozott Németországban. Az általa kidolgozott, több mint 100 fogásból álló technika kifejezetten manuális kezelést jelent, amely ötvözi a myofascialis technikát (bőr alatti szövetek, izompólyák kezelése), mobilizálást/centralizálást, nyújtást/tonizálást, reflexzóna kezelést, az akupresszúrát.

A módszert elsősorban cerebrálparézises (születéskori oxigénhiány gyakori következménye) gyermekekre fejlesztették ki, de hatékony megoldást jelent más eredetű izomfeszesség vagy renyhe izomzat esetén is, mivel a fogásokat a problémának megfelelően választjuk meg. Felnőttek kezelésére is kiválóan alkalmas.

Fő célja az izomtónus normalizálása, az ízületek mozgathatóságának javítása, a keringés serkentése, előkészítés az aktív terápiára, de számos más szervrendszerre is jótékony hatással van. A kezelés nem csak szomatikus változásokat idéz elő: gyakran javul a paciens közérzete,

étvágya, emésztése, az alvás minősége.

 Mi az, hogy szinergetikus?

A Pfaffenrot-ban öt különböző manuális technikát használunk egy kezelésen belül, az alkalmazott technikák mind támogatják egymást, egymás hatását erősítik, így hatékonyabb, mint ha csak egy-egy módszert alkalmaznánk.

Ez torna?

Nem, a Pfaffenrot egy manuális technika, ami közvetlenül a kötőszövetekre hat, de egyes fogásai hatással vannak más szervrendszerekre (emésztőrendszer, légzőrendszer, idegrendszer) is. A paciens a kezelés alatt passzív, a kezelőágyon, matracon fekszik vagy a szülő ölében ül. A terápia szempontjából fontos, hogy amennyire lehet, a paciens lazuljon el. A kisebbek figyelme játékkal, meséskönyvvel, beszélgetéssel sokáig leköthető a kezelés közben, fontos azonban, hogy ezek a játékok a paraszimptaikus idegrendszerre hassanak. A telefonos játékok inkább izgató jellegűek, a gyerekek önkéntelenül megfeszítik izmaikat, ezért ezek nem szolgálják megfelelően a kezelés hatékonyságát.

Az én gyerekem nem tud egy helyben ülni. Hogy lehet így kezelni?

Természetes, hogy a kisebb gyerekek nem fognak vigyázzban ülni a kezelés teljes ideje alatt. Kedvére való játékkal (semmiképpen sem telefonnal, mert az túlingerli a gyerekeket, célszerűbb meséskönyvvel, baba-mama játékokkal, nagyobbaknál barkóbával) leköthetjük a gyerekek figyelmét. A nyugtalan gyerekeknél lehetőség van a kezelés és a torna váltogatására, így nem unják meg az egy helyben üldögélést.

Félénkebb gyerekeknél először játékkal, tornával kezdem az ismerkedést. A gyereknek először meg kell bíznia bennem, csak utána tud igazán lazítani. Ezért az első fogások szinte csak simító jellegűek.

Számomra fontos, hogy a gyerek partnerként tekintsen rám, elfogadja az érintésemet, ezzel megalapozzuk a közös munkánkat.

Ez olyan, mint a masszírozás?

A Pfaffenrot-terápiában jóval gyengébb fogásokat használunk, mint amilyen a klasszikus svédmasszázs legtöbb fogása. Az adott problémának megfelelően specifikusan, funkcióban gondolkodva kezelünk. Más technikát használunk feszes és mást a petyhüdt izmok kezelésére. Holisztikus szemlélete mozgásláncokban és myofasciális vonalakban gondolkodik, nem pedig izmokban és izomcsoportokban. Nincs szükség masszázsolajra, krémre, mivel a mély izmokra és struktúrákra az akupresszúra segítségével tudunk hatni.

Fájdalmas a kezelés?

A Pfaffenrot-tal a nyújtás fokozatos, a kezelést és a nyújtást váltogatva éri el az ízületek normál mozgékonyságát, ezért nem okoz fájdalmat. Fontos szem előtt tartani, hogy csecsemők vagy nem együttműködő paciensek nehezebben tudnak ellazulni. Ilyenkor a megoldás az akupresszúra, ami nyújtás nélkül lazítja a szöveteket, így fájdalom nélkül érjük el a kívánt eredményt.

Sírni fog a babám?

A babák egy része nyugodt a kezelés közben. A csecsemők azonban különbözőképpen reagálnak az idegenek érintésére. Némelyik csecsemő sírdogál a kezelés közben, ennek általában az az oka, hogy nem mozoghatnak teljesen szabadon, ismeretlen emberek érnek hozzá, és ellenvetésüket még csak sírással tudják kifejezni: akár egy átlagos orvosi vizsgálaton. Ha a szülő és a terapeuta megfelelően kommunikál egymással és partnerként működnek együtt, ez a szituáció könnyen kezelhető.

Elég önmagában a kezelés vagy mindenképpen kell torna is?

A Pfaffenrot-technika és a torna kéz a kézben jár. A kezeléssel a testet előkészítjük a tornára.  A Pfaffenrot-kezelés önmagában is hatékony, bizonyos esetekben torna nélkül is alkalmazzuk, de az a legjobb, ha tornával egészítjük ki. A cél, hogy a már kilazított izmokkal, a jó helyzetben lévő ízületekkel minél inkább a normál, egészséges mozgásokhoz közelítő minőségben tudjon a paciens mozogni, ezért hasznos tornával összekapcsolni.

Van olyan módszer, terápia, ami ellenjavallt a Pfaffenrot-tal párhuzamosan?

A módszer szemlélete nem ütközik semmilyen más, Magyarországon ismert és a szakmában elfogadott módszerrel, technikával. Az egyénre szabott terápia összeállításakor sok szempontot figyelembe kell venni, és időnként azok szükségességét felül kell vizsgálni.

Milyen problémák esetén alkalmazható?

A technikát cerebrális mozgászavarokra fejlesztették ki, ennek fő mozgásszervi tünete az izomtónus-eloszlási zavar. Néhány hetes kortól felnőttkorig gyakorlatilag minden olyan kórkép esetén, ahol az izomtónus megváltozott és/vagy a mozgástartomány beszűkült, a Pfaffenrot hatékonyan alkalmazható:

 • cerebrális, spinális és perifériás mozgászavarok (CP, Parkinson-krór, sclerosis multiplex, myelomeningokele, …)
 • csecsemőkori aszimmetriák
 • megkésett mozgásfejlődés
 • genetikai rendellenességek, mivel ezek is izomtónus-változással járnak: Down, Rett, Klinefelter, …)
 • gerincproblémák: scoliosis (de nem helyettesíti a Schroth-terápiát és a korzettviselést), derékfájás, …
 • veleszületett mozgásszervi betegségek (dongaláb, plexus brachialis sérülés, arthropryposis, torticollis, …)
 • egyéb ortopédiai és reumatológiai kórképek (alagút-szindrómák, teniszkönyök, befagyott váll, …)
 • epilepszia (ha gyógyszeresen kontrollálva van)

Mikor nem alkalmazható?

 • láz és egyéb akut fertőzés
 • kimerült szervezet (epilepsziás roham)
 • akut agyvérzés
 • műtét utáni állapot (kb. varratszedésig)

Milyen gyakorisággal szükséges a kezelés?

Általában hetente egy alkalom elegendő, ennek hossza a problémától és a gyerek életkorától függ. Olykor szükség van gyakoribb kezelésre, ez általában egy átmeneti időszakot jelent. A módszer egyik erőssége azonban a blokkterápia, ami 5-10 napos intenzív kezelést jelent. A blokkokat évente 2-3 alkalommal ajánlott ismételni, a blokkok között pedig szintentartó kezelés javasolt hetente. Különösen indokolt a blokk ismétlése nagyobb növekedés után, vagy mozgásfejlődésbeli ugrás esetén, mivel az új testhelyzetekben az izmokat máshogyan kell használnunk.

Én is megtanulhatom a fogásokat?

A Pfaffenrot-technikát csak gyógytornász, konduktor és szomatopedagógus szakember végezheti. Nem elvárás a szülőktől, hogy ilyesfajta módszert alkalmazzanak a gyermekükön. Sokkal célravezetőbb, ha a mozgásfejlesztés szemléletét viszik haza és a mindennapjaikba beépítik azokat az elveket, amelyek segítenek megelőzni a későbbi, másodlagos elváltozásokat. Ha szükséges, a szülőknek megtanítunk egy-egy, a saját gyermeke ellátásához elengedhetetlen fogást és nyújtást, vagy klasszikus passzív átmozgatást.

Miért a Pfaffenrot-ot válasszam CP-s gyermekem fejlesztéséhez?

A cerebrálparézis egy olyan organikus idegrendszeri sérülés, amely nem gyógyítható, csak tüneti kezeléssel tudunk a kialakult mozgásszervi problémákra hatni, azokat megelőzni, kialakulásukat késleltetni. Mivel esetükben hosszú távú terápiáról van szó, a szülők gyakran olyan módszert keresnek, ami fájdalom nélkül vagy kis fájdalom árán is hatékony és gyerekbarát, ilyen a Pfaffenrot is.

A Pfaffenrot-féle kezelés után a helyes mozgásminták megéreztetése és azok megerősítése következik tornával. A tónus normalizálása és az akupresszúra jótékony hatásainak köszönhetően nemcsak a mozgásra van hatással, hanem javítja a figyelmet, koncentrációt is.

Egy mondatban a Pfaffenrot-ról

A gyerekek kíméletlenül őszinték. A következő idézet elmondja, mennyire nem fájdalmas a kezelés, ellenben szükség van a gyerekek szórakoztatására, figyelmének lekötésére. Egy nagyfiú a Pfaffenrot-kezelés közben a következőt mondta: “Eszter néni, kérlek most már ne zongorázz az ujjaimon!”

További olvasnivaló a blogban: A leggyakoribb kérdések a Pfaffenrot-ról

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokolljából:

„A CP-s gyermek állapota felnőtté válást követően a „természetes lefolyás” újabb szakaszába lép. Életen átívelő ill. hosszmetszeti nyomon követő tanulmányok bizonyítják, hogy az évek előre haladtával különböző funkciók vesztése zajlik. Ezért a CP-ben szenvedők rehabilitációs ellátása élethossziglan szükséges.”

Kövess facebookon: http://facebook.com/babatornasz

Gazda Eszter
gyógytornász-fizioterapeuta, Pfaffenrot-terapeuta
+3630 ...
info@babatornasz.hu