Mi kell a szabályos kúszáshoz?

Felsorolhatatlanul sokminden… ? De a legfontosabbakat leírom.


⚡ Először tisztázzuk, hogy miért nem (csak) kúszatunk egy kúszni nem tudó gyereket? ⚡ Mert minden mozgásformát meg kell alapozni!

Szemléltetem! ?‍♂️ Ha nem tudsz úszni (nem elírás), de szeretnél megtanulni, akkor nem ugrasz egyből a medencébe és kezdesz kapálózni! Hanem LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE haladsz: vízbiztonságot szerzel, megtanulod a légvételt a víz alatt, kartempót gyakorolsz, lábtempót gyakorolsz, majd mindezt sok-sok gyakorlással tökéletesíted addig, míg már nem is kell rajta gondolkodnod, hogy mit csinálsz. Ekkor mondhatod el magadról, hogy tudsz úszni!

? Másik kedvenc példám az autóvezetés: nem mész rögtön a forgalomba az oktatóval. Először megtanulod kezelni az autót, majd kis forgalmú utakon gyakorolsz, és csak ezután jöhet a csúcsforgalom.

A kúszást MEGELŐZŐEN legalább ezekre szüksége van egy babának:

? megfelelő fejkontroll hason fekve

? megfelelő fejkontroll a forgások alatt

? megfelelő alkartámasz

? a testsúly áthelyezésének képessége a jobb és a bal alkar között

? a lábak automatikus, váltott mozgása, ami a fenti testsúlyáthelyezést követi

? ideális tapadás/csúszás a ruha és a fekvőfelület között (ha túlságosan csúszik vagy tapad, az nehezített pálya számára)

? ideális játékkörnyezet (nem túl sok vagy csak egyetlen érdekes játék, elérhető távoslágra)

?megfelelő motiváció (egy fogzós / fáradt / éhes / frissen oltott gyerek nem szeretne kúszni)

? jó látás, hallás, izomtónus, …

Ilyen sok, sőt ennél még több darabból áll össze a kirakó minden mozgásformánál!


Klasszak lehetnek az interneten látható, kúszást segítő videók, ha a te babád már minden állomást teljesített. Akkor lehet, hogy pont nektek való, és csak meg kell neki mutatni a dolgot, ha ugyan rá nem jönne magától holnap a videó nélkül is. De lehet, hogy hiányzik egy fontos láncszem.


Fontos megjegyezni, hogy igyekezetünk ellenére nem minden baba tanul meg kúszni szabályosan. Tedd meg ma, amit tudsz, de nem kell elkeseredned, ha nem sikerül. Erről tervezek írni egy másik bejegyzésben.


További tartalmakért kövess facebookon is!

Gazda Eszter
gyógytornász-fizioterapeuta
+3630 552 3296
info@babatornasz.hu